Inboedelverzekering

De inboedelverzekering vergelijken, hoe doe je dat?

Voordat je een verzekering af gaat sluiten wordt het in de praktijk aangeraden om een vergelijking uit te voeren. Dat geldt voor met name de autoverzekering, maar zeker ook voor de verzekeringen die te maken hebben met je woning. Voor met name de inboedelverzekering geldt immers dat ze niet alleen erg belangrijk is, maar ook dat ze behoorlijk duur kan uitvallen. De inboedelverzekering vergelijken voordat je deze gaat afsluiten zorgt ervoor dat je niet alleen precies weet wat de verschillende mogelijkheden zijn die door een inboedelverzekering aangeboden kunnen worden, maar ook dat je kan genieten van de best mogelijke prijs. Ben jij ook benieuwd naar hoe je een inboedelverzekering kan vergelijken? Hou dan absoluut rekening met de tips die we op deze pagina voor jou op een rijtje hebben gezet.

            1.) Welk type inboedelverzekering wil je graag afsluiten?

Bij een inboedelverzekering vergelijken is het allereerst van belang om te weten dat er niet zomaar één enkel type inboedelverzekering bestaat. We maken voor deze verzekering dan ook een onderscheid tussen de extra uitgebreide dekking en de zogenaamde all risk dekking. In eerste instantie is het zo dat het voor menig aantal potentiële verzekeringnemers niet duidelijk is wat nu precies het verschil is tussen deze twee opties. Nochtans is dat verschil vrij aanzienlijk. Voor de extra uitgebreide dekking van de inboedelverzekering geldt dat de volgende dekkingen zijn inbegrepen:

  • Brand- en waterschade;
  • Schade als gevolg van blikseminslag of een storm;
  • Schade die is veroorzaakt door een inbraak of diefstal;

De hierboven aangegeven dekkingen zijn natuurlijk reeds behoorlijk uitgebreid. Waarom zou je dan precies moeten kiezen voor het afsluiten van een all risk inboedelverzekering? Omdat deze nog één zeer belangrijke dekking extra heeft. Het gaat hierbij om de dekking die ook zelf veroorzaakte schade dekt. Let wel, het spreekt voor zich dat het hierbij niet gaat om schade die moedwillig is veroorzaakt. Dergelijke schade wordt immers door de inboedelverzekering in geen enkel geval gecompenseerd. Dat spreekt echter voor zich.

            2.) Let op het prijsverschil bij je inboedelverzekering vergelijken

Het is compleet normaal dat er tussen de verschillende inboedelverzekeringen op de markt sprake is van een bepaald prijsverschil. Dat prijsverschil wordt in de hand gewerkt door verschillende zaken. Natuurlijk is er in eerste instantie het type inboedelverzekering waar gebruik van wordt gemaakt, maar wat bovendien ook te denken van de verzekeraar waarbij je de verzekering gaat afsluiten? Het is namelijk zo dat een verzekeraar (binnen bepaalde grenzen uiteraard) volledig zelf kan beslissen welke premie ervoor haar inboedelverzekeringen wordt aangerekend. Dit betekent dat je inboedelverzekering vergelijken er in de praktijk voor kan zorgen dat je meteen de prijs-kwaliteit beste optie kan ontdekken.

Tijdens een inboedelverzekering vergelijken is het ook belangrijk om er rekening mee te houden dat je wellicht een overzicht zal krijgen van alle prijzen, ongeacht hun karakter. Wat bedoelen we hier precies mee? Zeer eenvoudig. Ook promotieprijzen van bepaalde verzekeraars worden immers doorgaans in de vergelijking opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je niet altijd een even correct beeld krijgt van alle verzekeringspremies voor het afsluiten van een inboedelverzekering. Ga in ieder geval altijd na of er sprake is van een aanbieding of niet.

Alle inboedelverzekeringen vergelijk je via Diks.nl!

            3.) Hou rekening met de verzekerde waarde van de verzekering

Het is bij een inboedelverzekering vergelijken volkomen normaal dat je verschillende soorten polisvoorwaarden tegen zal komen. Dit betekent onder meer dat niet elke inboedelverzekering dezelfde waarde aan inboedel dekt. Bovendien kan ook de verzekerden waarde afhankelijk zijn van het schadegeval dat zich voordoet. Vaak bieden verzekeraars een basis inboedelverzekering aan waarbij er slechts voor een eerder beperkte waarde wordt gedekt. Dat doet men uiteraard om de verzekeringspremie te drukken, maar eigenlijk is dat niet interessant. Bij een ernstig schadegeval zal je op deze manier namelijk alsnog zelf stevig in de buidel moeten tasten en dat is net wat je wil voorkomen met een inboedelverzekering. Zorg er dus voor dat je tijdens het uitvoeren van een vergelijking altijd de verzekerde waarde van je inboedelverzekering grondig controleert. Doe je dat niet? Dan is het mogelijk dat je uiteindelijk zal kiezen voor een goedkope verzekering, maar dan wel voor één die slechts een beperkte waarde dekt wanneer er zich een schadegeval voordoet.

            4.) Kies voor een combinatie met de opstalverzekering

Ben je geen huurder, maar wel eigenaar van het pand waarvoor je ook een inboedelverzekering wenst af te sluiten? In dat geval kan het altijd interessant zijn om deze verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als waarbij je de opstalverzekering hebt afgesloten. Waarom? Omdat deze beide verzekeringen bundelen ervoor kan zorgen dat je kan rekenen op een zogenaamde kwantumkorting. Een dergelijke korting maakt de premie van je verzekeringen aanzienlijk voordeliger, maar dan wel zonder dat er daarvoor moet worden geraakt aan de polisvoorwaarden. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap. Ook dit is dus zeker een punt om bij je inboedelverzekering vergelijken rekening mee te houden.

            Is het verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten?

Inmiddels mag het duidelijk zijn dat je inboedelverzekering vergelijken ervoor kan zorgen dat je de beste inboedelverzekering kan afsluiten tegen de meest toegankelijke verzekeringspremie. Dit gezegd hebbende is het zo dat heel wat mensen zich de vraag stellen of het wel een vereiste is om een inboedelverzekering af te sluiten. Bestaat er met andere woorden een wettelijke verplichting voor? Dat is niet het geval. Bovendien zal ook de verstrekker van een hypotheek je niet verplichten om een inboedelverzekering af te sluiten. Dat geldt wel voor de zogenaamde opstalverzekering, maar dat spreekt voor zich. Ondanks het feit dat er op geen enkele manier een verplichting geldt voor het afsluiten van een inboedelverzekering spreekt het voor zich dat dit wel sterk wordt aangeraden. Mocht er immers ooit sprake zijn van een brand, waterschade of een inbraak waarbij je inboedel aanzienlijke schade heeft opgelopen of bijvoorbeeld gestolen is kan je zonder een inboedelverzekering geen aanspraak maken op ook maar eender welke compensatie. Het spreekt voor zich dat dit een zeer ingrijpende impact kan hebben op je financiële situatie. Wil je een dergelijke situatie voorkomen? Dan spreekt het voor zich dat het afsluiten van een inboedelverzekering altijd een absolute aanrader is. Twijfel dus